BKR-Registratie
Sinds vorig jaar 1 mei 2017 worden in sommige gevallen bij aanschaf van een mobiele telefoon met abonnement een BKR-registratie gemaakt. Vandaag de dag krijgen we nog steeds de vraag hoe dat nou eigenlijk zit. In dit artikel geven we daar een toelichting op.
Dit is echter alleen het geval als de telefoon sec boven de 250 euro kost en je kiest voor afbetaling en geldt alleen als afbetaling van de telefoon en dus niet voor het betalen van de belminuten, sms’jes of MB’s.
Hoe was het voorheen?
Ongeacht de hoogte van het bedrag van je abonnement kon tot 1 mei 2017 een telefoon aangeschaft worden met een abonnement zonder een BKR-registratie.
Wat is er veranderd?
Met de BKR-registratie op de abonnementen met telefoons moeten de providers duidelijker weergeven welk bedrag er maandelijks betaald gaat worden als aflossing van het toestel en welke kosten maandelijks aan het bellen, sms’en en MB’s zelf gaan. De provider is u verplicht om duidelijke informatie te geven over de BKR-registratie, u sluit immers een soort lening bij de af voor uw mobiele telefoon. Ook is de provider verplicht om te toetsen of u de maandelijkse lasten kunt betalen. Bij twijfel kunnen we aanraden om altijd naar meer informatie te vragen.
Heb ik een lening voor mijn telefoon?
Als u uw telefoon bij uw abonnement samen koopt sluit u inderdaad een lening af. Doordat u per maand een vast bedrag gaat afbetalen valt het onder het goederenkrediet. Ook hierbij zijn de providers verplicht om u duidelijke informatie te geven.
Moet ik zelf iets regelen voor de BKR-registratie?
Zoals we boven benoemt hebben krijgt u een BKR-registratie vanaf 250 euro. Dit wordt dan in feite uw lening. De provider waar u het abonnement bij afsluit en de telefoon bij “koopt” registreert dit bij het BKR.
Krijg ik altijd een BKR-registratie?
Het is mogelijk om te zorgen dat uw telefoon wel gedeeltelijk als lening wordt afbetaald maar niet geregistreerd wordt onder de BKR. U kunt namelijk de BKR-registratie voorkomen door een aanbetaling aan uw telefoon te doen. Als u na de aanbetaling onder de grens van 250 euro komt wordt er geen BKR-registratie meer op uw naam gezet.
Wat zijn de gevolgen van een BKR-registratie?
Als u bij uw provider een abonnement afsluit met een telefoon, boven de 250 euro, krijg u automatisch een positieve BKR-registratie. Dit hebben ze ingesteld om te voorkomen dat mensen leningen afsluiten die ze eigenlijk niet kunnen betalen. Het kan wel zijn dat de BKR-registratie gevolgen kan hebben voor een toekomstige lening, bijvoorbeeld bij een hypotheek.
Gaat na afbetaling de BKR-registratie weg?
Als uw abonnement afloopt of u heeft uw telefoon al volledig afbetaald wordt er een einddatum vastgesteld. Na deze einddatum blijft de registratie evengoed nog 5 jaar zichtbaar.
Komt er ook een BKR-registratie voor mijn oude abonnement?
Als u nog een abonnement met een telefoon op afbetaling hebt lopen wordt hier niks mee gedaan. U krijg alleen een BKR-registratie als u een nieuw abonnement afsluit.
Een BKR-registratie komt dus bij een abonnement met een afbetaling boven de 250 euro, kan invloed hebben op uw toekomstige lening en blijft nog 5 jaar na afbetaling geregistreerd staan. Wij raden u dan ook aan om zo veel mogelijk informatie over de BKR-registratie te vragen bij uw (nieuwe) provider.